Valori în care credem: Etica profesională

Valori în care credem: Etica profesională

Etica profesională nu este tipică pentru Supply Chain, ea ar trebui să fie prezenta în orice meserie, în orice job, la orice nivel. În cazul Supply Chain însă , lipsa ei devine evidentă imediat. Cele mai bune exemple?

Chiar dacă credeți sau nu, pentru administratia României este definit de un proces de Supply Chain- cu sau fără voia actorilor principali. Cât de crasă este lipsa de etică profesională în cazul guvernelor României ? Doar un exemplu: site-ul lui Cătălin Tolontan și știrile din perioadă Covid 19:

DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro. Șeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata, preț de masină. (www.tolo.ro)

Raed Arafat recunoaște înregistrarea în care a intervenit într-o licitație, dar spune că a făcut-o ”ca să nu fie supraevaluat prețul” și se întreabă de ce a fost publicată „într-un moment delicat al țării”. (www.tolo.ro)

Marea afacere care riscă să distrugă România în ”teroarea sanitară” (www.tolo.ro)

Și este doar un exemplu. Ne-am obișnuit ca acest gen de vești să curgă gârlă, oamenii dau din umeri , scârbiți, ba chiar unii dintre noi dau vina pe jurnaliști: vor doar știri de senzație, ne dau un sentiment de neliniște. Total Greșit!

Un proces și organizație sunt cu atât mai coruptibile cu cât sunt mai puțin transparente. Și invers: cu cât dorim mai multă etică și profesonalism, cu atât tranparentizam lucrurile.

Și asta este valabil în mod egal pentru Guvernul Roamaniei ca și pentru orice origanizatie și întreprindere.

Cum se obține transparența și etica ? Simplu- trebuie mai întâi să o dorești! Apoi puneți în aplicare procesele așa cum trebuie. Apoi vegheați să fie respectate. Așa, bucla se repetă! Așa că lăsați-l pe Tolontan și alții că el să își facă meseria cum trebuie în orice organizație.